Huiseigenaren

ERFPACHT

29 mei 2025 (bron: gemeente Utrecht)

Per 26 september 2025 is het niet meer mogelijk om het erfpachtrecht om te zetten naar volledig eigendom. (
Erfpacht woning omzetten naar eigendom | gemeente Utrecht). Aan de mogelijkheden voor afkoop van de erfpachtcanon wordt momenteel niets gewijzigd. De bewoners die in aanmerking komen voor het gebruikmaken van de conversieregeling 2017 (Erfpacht afkopen | Gemeente Utrecht) kunnen hier nog altijd van gebruik maken, ook na september 2025. Voor de erfpachters die niet in aanmerking komen voor de conversieregeling 2017, is er ook de mogelijkheid tot conversie onder de gebruikelijke voorwaarden, waarbij het erfpachtrecht getaxeerd dient te worden en de gemeente dan een aanbod voor afkoop van de erfpachtcanon zal doen. Ook deze regeling komt niet te vervallen.

Indien erfpachters die de canon hebben afgekocht –  en de afkoopsom volledig hebben voldaan – en aan de andere voorwaarden van de omzettingsregeling voldoen, eigenaar van de grond en hun woning willen worden, dan dient de aanvraag hiervoor ingediend te worden vóór 26 september. Daarna is er nog enige tijd voor de ondertekening van de overeenkomst en het regelen van het notariële deel.

Sommige erfpachters in Lunetten zijn momenteel betrokken bij het project ‘Einde Erfpacht Tijdvak’. De gemeente is met hen in contact over de nieuwe erfpachtvoorwaarden en -canon, omdat hun erfpachttijdvak zal aflopen. Het einde van de mogelijkheid tot omzetten van erfpacht naar eigendom brengt geen wijziging met zich mee voor dit project. De desbetreffende erfpachters komen ook niet in aanmerking voor omzetting: alleen als de desbetreffende erfpachters gebruikmaken van de Conversieregeling 2017 kunnen zij aanvullend voor de omzettingsregeling kiezen, en het omzetten kan dus tot en met 25 september. Gebruikmaken van de Conversieregeling 2017 blijft ook na die datum mogelijk.

Hieronder algemene informatie over de verschillen tussen erfpacht en vol-eigendom.

Onderstaand informatie over het verschil tussen het volle eigendom van grond en erfpachtgrond met een eeuwigdurend afgekochte erfpachtcanon. Dat maakt het wellicht iets duidelijker. Voleigendom en eeuwigdurend afgekochte erfpacht hebben de volgende juridische verschillen:

  • Als eigenaar heeft u juridisch het meest omvattende recht op de grond en de opstallen. U staat niet in een relatie met de gemeente, maar bent voor de volle 100% eigenaar.

  • Als erfpachter heeft u ‘slechts’ een beperkt zakelijk recht dat afgeleid is van het eigendomsrecht: het erfpachtrecht. Dit betekent dat de gemeente de eigenaar is van de grond en de opstallen en u als erfpachter een eeuwigdurend gebruiksrecht heeft (erfpachtrecht) waarvoor u nooit meer iets hoeft te betalen (indien u eeuwigdurend heeft afgekocht).

  • Als erfpachter bent u daarnaast gebonden aan de Algemene voorwaarden voor de uitgifte van gronden in erfpacht van de gemeente Utrecht 1989 (AV 1989) en aan de bijzondere erfpachtvoorwaarden zoals bepaald bij de uitgifte in erfpacht. Daarnaast gelden de regels uit het Burgerlijk Wetboek m.b.t. erfpachtrechten.

Wat zijn de gevolgen van omzetting naar voleigendom?

  • Omzetting naar voleigendom heeft ten eerste het gevolg dat u niet meer gebonden bent aan de AV 1989, de vastgestelde bijzondere erfpachtvoorwaarden en de wettelijke bepalingen m.b.t. erfpacht. U wordt 100% eigenaar van de grond en de opstallen, zonder dat u nog beperkt rechthebbende bent (door het erfpachtrecht).

  • Financieel gezien heeft omzetting naar voleigendom voor u niet of nauwelijks meerwaarde. U heeft geen canonverplichtingen meer, dus een stijging van de grondwaarde komt reeds aan u toe, niet aan de gemeente. Er bestaat voor de gemeente geen mogelijkheid meer om de waardestijging van de grond via een herziening (verhoging) van de canon te ‘verzilveren’. Voor veel erfpachters die eeuwigdurend hebben afgekocht, speelt dan ook de ‘symbolische waarde’ van de omzetting naar voleigendom een belangrijke rol.

De kosten voor omzetting bedragen EUR 925,00 bij de gemeente. Daarbij komen nog notariskosten en eventuele bijkomende kosten.