Nieuws

Viering Ketikoti op 1 juli 2024

Op 1 juli vieren we met Ketikoti, ofwel: het verbreken van de ketens. 

“Tijdens deze jaarlijkse herdenking staan we stil bij de zeer pijnlijke geschiedenis van het trans-Atlantische slavernijverleden. Slavernij in Suriname en op het Caribisch deel van Koninkrijk werd op 1 juli 1863 officieel afgeschaft. In Suriname waren de vrijgemaakten verplicht om nog tien jaar (1873) door te werken op de plantages.
Dit jaar markeert 1 juli 2024 bovendien als het officiële einde van het Herdenkingsjaar, 160 jaar wettelijke afschaffing van de slavernij. Tijdens het herdenkingsjaar 2023/2024 werd er in het Nederlandse Koninkrijk stil gestaan bij de Nederlandse geschiedenis van trans-Atlantische slavernij en bij de hedendaagse doorwerking van deze geschiedenis. Door het hele land werden er diverse activiteiten en evenementen georganiseerd.”

(bron: Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden | NiNsee)

In Utrecht wordt dit ook gevierd. wil je meedoen? Zie hier de agenda: Viering Keti Koti Utrecht | Keti Koti Utrecht (ketikoti030.nl)

Voor verdieping over het slavernijverleden is ook het boek: Wij slaven van Suriname van Anton de Kom een goede bron. Anton de Kom | Boek ‘Wij slaven van Suriname’ (literatuurgeschiedenis.org)Anton de Kom | Boek ‘Wij slaven van Suriname’ (literatuurgeschiedenis.org)

Vijf documentaires die stilstaan bij Keti Koti | NiNsee