Nieuws

Afval scheiden in het winkelcentrum

bron: gemeente

De Trio-prullenbak
De Trio-prullenbak

De gemeente Utrecht start op zaterdag 20 september in winkelcentrum Lunetten met een proef voor gescheiden afvalstromen van ‘straatvuil’. Tijdens de wijkdag introduceert de gemeente in het winkelgebied prullenbakken met drie compartimenten: één voor plastic afval, één voor papier en karton en één voor restafval. Bezoekers kunnen zo zelf een bijdrage leveren aan het milieu door flesjes, snoepverpakkingen, uitgelezen kranten en ander ‘straatvuil’ in deze bakken te stoppen zodat het hergebruikt of duurzaam verwerkt kan worden. Bovenop de prullenbakken zit ook nog een ruimte voor sigarettenpeuken.

Het scheiden van straatvuil met trio-prullenbakken is uniek in de openbare ruimte in Utrecht. De gemeente Utrecht heeft bewust gekozen voor Lunetten als plek voor deze pilot omdat deze wijk ook al bezig is met het nieuwe inzamelen. De proef past geheel in de gedachte van ‘Utrecht maken we samen’: het stimuleren en ondersteunen van bewoners om te helpen de stad schoner te maken. De proef past ook bij de ambitie en doelstelling van het gemeentelijk bestuur om afval bij de bron te scheiden.
De prullenbakken voor het gescheiden inzamelen van straatvuil staan tot december in winkelcentrum Lunetten.De komende maanden gaat de gemeente een aantal zaken bijhouden zoals het analyseren van de afvalstromen, het bijhouden van de tijd om de afvalbakken te legen en schouwen of de omgeving schoner wordt door de bakken. Ook worden betrokkenen, bewoners en medewerkers van de gemeente,  bevraagd hoeze  het gebruik van de bakken ervaren. Zo bepaalt de gemeente eind dit jaar of de proef een succes is en óf en hoe er verder wordt gegaan met het scheiden van afval bij de bron op straat.