GroenLuNetjes

LuNetjes – Lunetten 2012

LuNetjes 2012 zaterdag 6 oktober 2012

De weersverwachting was niet best, en inderdaad, het hield pas rond half twaalf op met regenen. Gelukkig liet een aantal mensen zich daar niet door afschrikken.
Het startsein voor Lunetjes werd gegeven door medewerker van de Dienst Stadswerken Chris Poulus. Chris werd in het zonnetje gezet, omdat hij al jaren met z’n kraanwagen de rommel oppikt tijdens de schoonmaakactie. Daarna ging iedereen aan de slag. Rond 10 uur meldden zich 10 medewerkers van Albert Heijn om ook een handje mee te helpen. Met dank aan Bert Pruis, een buurtbetrokken supermarktmanager!
Ook scouting Salwega was weer van de partij. De bewoners van het Zwarte Woud namen hun eigen buurt onder handen. Een foto-impressie.

 

het zwerfvuil te lijf mmv de Dienst Stadswerken

Verzamelen 9.30 uur bij de Musketon


LuNetjes 2011 zaterdag 1 oktober

Afgelopen zaterdag hebben ca. 100 vrijwilligers (inclusief de scouts van Salwega) zich weer ingespannen om Lunetten zwerfvuilvrij te maken. De schoonmaakactie werd geopend door Robert van der Sande (4e van links), een betrokken bewoner, die het hele jaar door de groenstroken langs het Houtensepad schoonhoudt. Van de Dienst Stadwerken was traditiegetrouw Chris Poulus aanwezig, die er zijn vakantie voor onderbroken had!
Het was een zonovergoten dag met een temperatuur die opliep tot 23 graden C, een unicum in de geschiedenis van Lunetjes. Na afloop kon geconstateerd worden dat Lunetten steeds schoner wordt. De wagen van Chris was ‘slechts’ voor driekwart gevuld met zwerfafval. Naar de oorzaken kunnen we gissen, we tellen onze zegeningen!


extra: een afvalquiz

download de quiz en kruis de goede antwoorden aan

Iedereen die tijdens Lunetjes een ingevuld formulier inlevert ontvangt een leuke attentie

 


EXTRA: Mini Lunetjes

op zaterdag 19 maart in het kader van

Nederland DOET

Schoonmaak van park De Koppel

van 10.00 tot 12.00 uur

verzamelen bij stadsboerderij Koppelsteede


LuNetjes 2010

op zaterdag 2 oktober 2010

schoonmaak door bewoners van de openbare ruimte

Start: 11.00 uur Musketon door De Vuilnismannen


De vuilnismannen, met medewerking van Esther Jacobs

Zaterdag 2 oktober vond weer de traditionele schoonmaakactie Lunetjes plaats. De weersverwachting was niet gunstig, maar het bleef de hele dag droog. Van 10.00 tot 11.00 uur waren er de trommelende Vuilnismannen, die op het winkelcentrum een muzikale poging deden om nog zoveel mogelijk last minute schoonmakers te ronselen. Ze werden daarbij bijgestaan door een swingende Esther. De muzikale aftrap vond plaats om 11.00 uur. De toen al aanwezige schoonmakers kregen ieder een emmer en een stok en onder aanvoering van de Vuilnismannen bleek dat de ze niet alleen met een knijper, maar ook met ritme goed uit de voeten konden. Bij de lunch werden ongeveer 40 deelnemers, jong en oud, geteld. De bewonersvereniging Zwarte Woud was op locatie actief. Ook de scouts van Salwega waren weer van de partij.
De oogst aan bijzondere vondsten viel dit jaar een beetje tegen. Veel verder dan een beautycase en een paar wieldoppen kwam het niet. Chris Paulus en Bert van den Worm van de dienst Stadswerken reden rond om het verzamelde zwerfvuil op te halen. Jos Kok ontfermde zich over de fietswrakken. Al met al kijkt de organisatie terug op een geslaagde actie.

foto-impressie


LuNetjes 2009 – schoonmaakactie in Lunetten
op zaterdag 3 oktober 2009

Start: 11.00 uur Musketon door wijkwethouder Ingrid de Bondt

schoonmaak door bewoners van de openbare ruimte


LuNetjes 2008 – schoonmaakactie in Lunetten
op zaterdag 4 oktober 2008 Start: 11.00 uur Musketon

schoonmaak door bewoners van de openbare ruimte

Zaterdag 4 oktober was het weer tijd voor de jaarlijkse schoonmaakactie Lunetjes. Vanaf 11.00 uur kon iedereen, die wilde meehelpen zich melden in de Musketon.

Het startsein werd dit jaar gegeven door het in Lunetten woonachtige statenlid voor D66 Jacqueline Versteeg. Leken de weergoden aanvankelijk roet in het eten en water over de deelnemers uit te storten, later liet de zon zich van zijn zonnigste kant zien voor de jonge en meer levenservaren deelnemers aan de activiteit. Zo deed de negenjarige Brent al voor de vierde keer mee en was Chris Paulus van de gemeentereiniging al voor het tiende jaar van de partij. Paulus rijdt op donderdag zijn rondjes door de Franse buurt in Lunetten en vindt het met de verontreiniging in de buurt wel meevallen. Hij doet mee aan Lunetjes omdat het zo gezellig is…

Voor de inwendige mens werd gezorgd door Baukje Groenendijk, Esther Jacobs en Chris Jhagroe. De organisatie was in handen van de Werkgroep Lunetjes van het Bewoners Overleg Lunetten en werd financieel gesteund door de gemeente en woningcorporatie Mitros.

Bekijk de foto’s hier


Foto-impressie Lunetjes 2007

Foto-impressie LuNetjes 2007 – za 6 okt 2007

 


BOL Werkgroep LuNetjes Lunetten

Lex te water – Ludieke start 2005

 

 

 

RIJKE TRADITIE

Er werd voor het eerst collectief schoongemaakt op 14 maart 1987 (bron: Lunetten, geschiedenis van een nieuwbouwwijk, pag. 102). Op die dag organiseerde de toenmalige Groengroep een natuurschoonmaakactie. Wijkbewoners zouden het Beatrixpark, het inundatiekanaal en de sloten schoonmaken. De actie werd een succes en een traditie was geboren.
Een jaar later volgde een wijkbrede aanpak onder het motto “Groen zonder zooi, hartstikke mooi!!!!”

DEELGEBIEDEN

De organisatie heeft in voorgaande jaren de wijk opgedeeld in een aantal deelgebieden  en bewoners konden bij buurtcoördinatoren terecht voor gereedschap en vuilniszakken. Scoutinggroep Salwega zou het Beatrixpark onderhanden nemen. In 2006 is voor het eerst gekozen voor een centrale aanpak.

MATERIAAL LENEN

De werkgroep beschikt over een aantal knijpers, sloothaken en werkhandschoenen. Bewoners(commissies), die hun buurt eens willen ontdoen van zwerfvuil kunnen dit materiaal op aanvraag lenen.

Op dit moment bestaat de Werkgroep Lunetjes uit:

  • Ria Valkenburg
  • Henk Penning
  • Ewold Gussenhoven
  • Jan Ruijs
  • Christien Bolt

MEER INFORMATIE

Mensen, die op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de Werkgroep kunnen zich opgeven via info@bollunetten.nl of een briefje sturen naar Werkgroep Lunetjes, p/a BOL, Hondsrug 19, 3524 BP Utrecht.

Oktober 2005

HISTORIE

LuNetjes 2008: foto-impressie

LuNetjes 2007: foto-impressie

LuNetjes 2006: verslag en foto’s

LuNetjes 2005: verslag en foto’s

LuNetjes 2004: poster

LuNetjes 2003: foto’s en info